U kulatého těchlovického kamene

Na tomto tajemném místě se prý kdysi oběsila jedna žena. Protože nezemřela přirozenou smrtí, pochovali ji na místě, kde svůj život skončila – u kulatého kamene. Od té doby se tam v poledne objevuje polednice, hejno kuřat nebo v noci černý pes s ohnivýma očima.

Ilustrace k pověsti U kulatého těchlovického kamene

V blízkosti místa byla kdysi alej švestek, kterou hlídala bába Straková. Byla to žena, která se ničeho nebála. Až jednou v noci, když nemohla spát, uslyšela podivný štěkot. Nesl se směrem od Stěžer. Myslela si, že je to nějaký zatoulaný pes a aby jí nevlezl do boudy, zatarasila vchod roštím. Po chvíli se podivný štěkot ozval z druhé strany, od Těchlovic. Bába vystrčila z chatrče hlavu, aby se podívala, co se venku děje a v tu chvíli se zvedl prudký vítr. Myslela, že je konec světa. Za chvíli zatroubil ponocný půlnoc a vše se utišilo. Od té doby již švestky nikdy nehlídala.

Podivná věc se přihodila i jejímu synovi. Vracel se pěšky lesní pěšinou ze Stěžer a když se blížil ke kulatému kameni, objevilo se mu pod nohama hejno černých kuřat. Nemohl udělat pořádně ani jeden krok. Bál se, aby nějaké nezašlápl. Ať uhnul kam uhnul, kuřata stále za ním. Dlouho mu trvala cesta lesem. Teprve na kraji lese se kuřata rázem ztratila.
Dodnes je v Těchlovicích hodně lidí, kteří by do míst, kde leží kulatý kámen v noci nikdy nešli.

Kristýna Klazarová