Pověst o roudnickém zemanovi

V obci Roudnice žil kdysi dávno zlý zeman. Jeho dřevěná tvrz stála na západním konci vesnice blízko místa, kde dnes bydlí Bitvarovi. Říkalo se zde NA TURYNI. Jednoho dne, když zeman nebyl doma, mu jeho závistivý soused tvrz podpálil. Když se zeman vrátil, nestačil se divit. Rozzlobil se a poručil sedlákům, aby mu postavili tvrz novou kamennou, která by neshořela. (Tvrz měla stá 2000 kroků od původní, v místech dnešních Horek.) Sedláci souhlasili. Zeman poručil: Pro kámen mají jezdit do okolí. Písek mu mají nakopat na svých pozemcích. To se sedlákům nelíbilo. Zeman jim však řekl, že z dolíků, které jim před domy vzniknou, mohou být rybníčky a v nich můžou chytat ryby. A aby byla malta na stavbu dostatečně pevná, vymyslel si zeman, že mu musí sedláci do ní nosit vejce.

Ilustrace k pověsti O roudnickém zemanovi

Když byla tvrz postavena, pozval zeman všechny sedláky na hostinu. Protože mu prý všechno jídlo při požáru shořelo, musel každý sedlák poslat na tvrz vykrmeného zabitého housera. Tyto hostiny se konaly několik roků po sobě jako výročí dokončení stavby tvrze.

Sedlákům však také každý rok přibývalo více a více povinností, hostiny se přestaly konat, ale jídlo sedláci dál na tvrz nosit museli. Toto odkoukali od roudnického zemana i ostatní zemane. Tak vznikla v Čechách robota.

Lucie Macháčková, Jan Melichar, Pavlína Skálová, Lukáš Rykr, obrázek Pavlína Skálová