Roudnický Masopust 2011

V sobotu  26. února zažívala Roudnice masopustní veselici. Masopustní průvod prošel celou vesnicí, maškary prováděli různé taškařice a na závěr se všichni veselili v hospodě U Formana.

a trocha historie

Masopust (únor) zahrnuje období od Tří králů až do začátku postní doby. Oslavy masopustu byly vždycky společenskou záležitostí a lidé se při nich dobře bavili tancem, jídlem, pitím a přemírou bujnosti. Dobré jídlo souviselo s pocitem, že s nadcházejícím jarem a novou úrodou už není třeba úzkostlivě šetřit zásoby. Průvody masek obvykle neměly závazná pravidla. Obvykle se jednalo o obchůzku od domu k domu, přičemž se zpívalo, tancovalo a žertovalo na adresu jejich obyvatel, prováděly se různé zlomyslnosti jako mazání sazemi, házení do sněhu. Masky byly všude pohoštěny a ještě dostávaly výslužku, jídlo i peníze. Ty se pak společně propily v hospodě. Takto vypadaly i slavné roudnické masopusty v minulosti.

Tradice pořádání Masopustů byla u nás v Roudnici obnovena v roce 1991   Spolkem žen. Postupně se k nim přidaly  i další zájmové organizace a obecní úřad. Na začátku starosta předá klíč od obce Masopustovi a ten jím odemkne vesnici pro masopustní průvod. Masopustní průvod projde za zvuku hudby vesnicí, masky provádějí různé taškařice,  navštíví domácnosti, kde je čeká občerstvení a něco na zahřátí a večer se tancuje v hospodě. Máme tradiční i nové   masky, větrný mlýn, který místo koňů táhne traktor.