Staročeské posvícení ve Hvozdnicích

Staročeské posvícení

     Po několika letech jsme se ve Hvozdnicích opět vrátili k organizaci této v minulosti velmi oblíbené akce. Na popud předsedy kulturní komise se sešla skupina místních obyvatel, která se zapojila do příprav a posvícení pomalu získávalo svoji tvář. Výsledkem byl bohatý program, který vyplnil celé odpoledne a především ti nejmenší si určitě přišli na své.

     Hlavním bodem této srpnové soboty bylo otevírání dětského hřiště, na  které obec získala prostředky z MAS Hradecký venkov. Skluzavka, houpačky, kolotoč, pružinové houpačky a tabule s lavicí tvoří tolik potřebné dětské hřiště, které zahajovalo svůj provoz právě 21.srpna,   aby  si ho děti mohly do zimy ještě užívat. Součástí této malé slavnosti byl proslov starosty, který vyjádřil spokojenost nad zdařilým dílem  a bylo vidět, že má obrovskou radost z toho, že mohl hvozdnickým dětem předat tolik očekávané hřiště. Po přestřižení pásky se na ploše hřiště odehrávalo několik soutěží v indiánském duchu a nemusíme ani zdůrazňovat, jaký byl o ně zájem. Jednou z nejpopulárnějších byla ta pravá posvícenská – prokousávání se velikým koláčem k minci, která byla zapečena uprostřed.

     Byla připravena bohatá tombola pro děti i dospělé. Nechyběly ani posvícenské atrakce, bylo možno jít si zastřílet do obrovské střelnice, nebo si zaskákat v nafukovacím hradu či na trampolíně. Kdo měl chuť si něco nakoupit, stánkový prodej tu byl také bohatý. Výborné  víno z místní  vinotéky  p.Josefa Vícha, proutěné zboží, sladkosti, medovinu atp. neminula většina návštěvníků pouze pohledem, ale zastavila se záměrem nakoupit.

     V pohostinství „U Čechů“ se podávaly posvícenské pokrmy jako pečená kachna, vepřová, knedlík, zelí a jiné. Novinkou v pohostinství byla cukrárna, kde si milovníci sladkého mohli nejen zakoupit zákusek, ale i posedět si s ním nad voňavou kávou, či jiným nápojem.

     Po celé dopoledne probíhaly i soutěže pro dospělé, jako hod sudem, turnaj v ruském kuželníku či souboj pekařek o nejchutnější posvícenské koláče. Kdo si chtěl poslechnout české písničky, poseděl pod altánem a zanotoval si společně s panem Josefem Mádlem st. a jeho harmonikou.

     Zajímavostí pro mnoho návštěvníků byla výstava drobného zvířectva, kterou uspořádal místní svaz chovatelů. Byli k vidění králíci domácí i divocí, papoušek, husy, holubi a další druhy zvířat, která jsou chována v domácnostech lidí, kteří se tímto koníčkem léta zabývají.

      Navečer se  opět grilovalo a samozřejmě i tančilo, neboť taneční zábava, opět pod hvězdnou oblohou, s kapelou Jaroslava Perného, uzavírala hvozdnické posvícenské veselí.

     Celé odpoledne bylo programově rozmanité a snad si každý našel to, co ho zajímalo a hlavně vše šlo tak, jak mělo a naše snažení splnilo svůj cíl – obnovili jsme tradici pořádání staročeského posvícení ve Hvozdnicích. Máme tedy na co vzpomínat a také připravovat v roce 2011.

 
                                                                                                    Mgr. Lenka Šlechtová